Kunstig liv
 
Til startsiden
Om kunstig:liv
Fase 1 (Stavanger)
Fase 2
Fase 3

Dan MihaltianuJane ProphetMorten Kvamme

Pressemelding og bilder for bruk i pressen

Velkommen til presskonferanse torsdag den 14. august, kl. 12 på Radisson SAS Hotel Atlantic. Etter pressekonferansen blir der arrangert transport til Galleri ioLAB og Tou Scene for pressevisning.

---

Velkommen til Kunstig Liv, en mobil samtidskunstutstilling med en kunstnerisk tilnærming til forståelsen av liv i en teknokratisk tid. Første del av Kunstig liv arrangeres i Stavanger med åpning fredag 15. august kl 12.30 på Galleri ioLAB og kl 21 på Tou Scene.

Velkommen også til symposiumet Kunstig Liv lørdag 16. august kl. 13.30 ved den gamle kraftstasjonen i Flørli i Lysefjorden. Egen båttransport til Flørli kl 12 fra Skagenkaien. Retur ankommer Stavanger ca. kl 19.30. Båten blir gratis.

Maskiner og 200 millioner år gamle dyr
Utstillingen Kunstig liv nærmer seg kunstig liv fra flere vinkler. På den måten ønsker en å åpne for nye måter å se kunstig livs betydning for synet på liv mer generelt. Jane Prophets stillbilder fra fraktalt konstruerte engelske landskaper diskuterer kunstig livs forhold til naturen. Morten Kvammes kroppstempererte 37°C rom og Dan Mihaltianus sciencefiction-inspirerte videoarbeider fokuserer på kunstig liv og "the floating body". Kurator og produsent er Veronica Diesen i samarbeid med Arne Rygg. Veronica Diesen er cand. philol. med hovedfag i filosofi fra Universitetet i Bergen. Hun har bakgrunn som kurator og produsent bl.a. fra Døgnfluen, Lovesick og Rhizome. Fra høsten er hun høgskolelektor ved Kunsthøgskolen i Bergen, Avd. kunstakademiet.

Morten Kvamme
Morten Kvamme, som også er utdannet elektriker, avsluttet sin utdannelse ved kunstakademiet i Bergen våren 2003. Han har deltatt i en rekke utstillingsprosjekter både som kunstner, kurator og produsent. For tiden er han engasjert som koordinator for Landmark og arbeider med prosjektet Kommando ved Bergen Kunsthall. Hans samarbeidspartner Ruben Patel er utdannet sivilingeniør ved NTNU og jobber for tiden med sin doktorgradsavhandling ved Havforskningsinstituttet i Bergen.
Kvammes installasjonen 37°C er som tittelen antyder en varmeinstallasjon hvor temperaturen i et rom i ølhallene på Tou Scene reguleres opp til vanlig kroppstemperatur. Temperaturen styres ved hjelp av flere store industriovner og et dataprogram spesialutviklet av Ruben Patel.

Dan Mihaltianu
Dan Mihaltianu er utdannet i Romania og har hatt en lang rekke utstillinger, bl.a. under Venezia-bienalen og på Døgnfluen. Han er også professor ved Kunsthøgskolen i Bergen. I sine arbeider er han opptatt av "flytende aspekter" ved "liquid matter" som alkohol. Disse sidestiller han med andre like flytende aspekter som politiske, økonomiske, kulturelle og miljømessige sider ved samfunnet.
I verket Liquide Time på Tou Scene vil et 200 millioner år gammelt krepsdyr stå i sentrum inne i tanken i "tankerommet" til det tidligere Tou Bryggeri. I et videoovervåket akvarium vil vi kunne følge hvordan Triopsene klekkes, vokser, spiser hverandre og dør. Går en opp til plattformen over tanken kan en gjennom innspeksjonsluken i tillegg til akvariumets kunstige liv også studere et destilleringsapperat og et lekeromskip i bunnen av tanken. Lekeromskipet møter en igjen i 2002: an iODYSSEY. Denne videoen som projiseres ut av et hull i den romskiplignende tanken, er bl.a. en humoristisk kommentar til stemninger og temaer i science-fiction klassikeren 2001, En romodyssé.

Jane Prophet
Jane Prophet er professor i bildende kunst og nye medier ved University of Westminster og har doktorgrad fra Warwick University. I mange år har hun i samarbeid med datavitere forsket på kunstig liv i relasjon til idealiserte landskap. Allerede i 1995 var hun med og skapte det prisbelønte internettarbeidet TechnoSphere. Her kan en gjennom internett gå inn i en virtuell verden befolket av kunstige livsformer skapt av besøkende surfere på internett. Senere har hun arbeidet mye med installasjoner og dataanimasjoner der fokus rettes mot landskaper i skiftninger mellom natur, kultur og det virtuelle.
Jane Prophet er invitert til å vise bilder fra et prosjekt kalt Decoy (lokke, lure). I Galleri ioLABs vinduer, i undergangen ved torget i Stavanger, viser hun fire to kvadratmeter store stillbilder fra datasimulerte engelske landskap. Bildene som bl.a. er inspirert av landskapsmalere og landskapsarkitekter, består av en kombinasjon av naturfotografi og inntegnede trær hvis vekst og form er et resultat av databeregninger basert på fraktal mattematikk. Gjennom de vakre og truende bildenes kombinasjon av naturlige og maskinskapte elementer reises spørsmål om naturen og det naturlige.

Symposium
På symposiet på Flørli vil Kunstig liv bli belyst og satt i perspektiv. Veronica Diesen innleder. Ruben Patel som skriver doktorgradsavhandling ved Havforskningsinstituttet i Bergen, har en generell introduksjon om forskningen på kunstig liv. Dr. Mike King fra Department of Art, Media and Design
London Metropolitan University diskuterer hvordan forskningen på kunstig liv utfordrer vårt syn på menneskets egenart. Han kommer også inn på hvordan kunstnere tar for seg kunstig liv-problematikken. Til sist vil Dan Mihaltianu, professor ved Kunsthøgskolen i Bergen, holde et innlegg med utgangspunkt i egne arbeider på Tou Scene. Det blir satt opp egen gratis båttransport til og fra Flørli.

Kunstig liv er støttet av Norsk Kulturråd og Stavanger Kommune. Andre samarbeidspartnere er Tou Scene, Galleri ioLAB, Flaggruten og Radisson SAS Globetrotter Hotel.
Åpningstider på Tou Scene blir fredager og lørdager kl 20-22 og søndager kl 14-16.

Med hilsen
Veronica Diesen
Arne Rygg


Jane Prophet: Decoy
Jane Prophet: "Decoy". © Jane Prophet
Last ned større utgave av bildet over (510kb .jpg)

Dan Mihaltianu: "2002, an iODYSSEY", stillbilde fra video. © Dan Miahltianu
Dan Mihaltianu: "2002, an iODYSSEY", stillbilde fra video. © Dan Miahltianu
Last ned større utgave av bildet over (230kb .jpg)